Vlaganje v zlato: 7 razlogov zakaj se odločiti za naložbeno zlato

23.5.2024

Vlaganje v zlato: 7 razlogov zakaj se odločiti za naložbeno zlato

Investicija v zlato je odlična izbira za raznolikost portfelja. Zaščitite se pred sistemskimi tveganji in inflacijo ter zvišajte donosnost. 

Inflacija je tihi tat, ki zmanjšuje vrednost vašega denarja skozi čas. Ena izmed strategij za zaščito premoženja pred inflacijo je vlaganje v plemenite kovine. Tukaj je pet najboljših razlogov za vlaganje v naložbeno zlato.

Naložbeno zlato - kaj je in zakaj je pomembno?

Zlato kot naložba je fizično zlato, ki je kupljeno z namenom ohranjanja vrednosti in ustvarjanja donosa na dolgi rok. 

Kaj je naložbeno zlato in kakšna je njegova vloga v naložbenem portfelju?

Investicijsko zlato deluje kot zaščita pred inflacijo in gospodarskimi krizami. Običajno pride v obliki zlatih palic ali kovancev, ki imajo visoko čistost (najpogosteje 99,9%). Pomembno je zaradi svoje zgodovinske vloge kot hranilca vrednosti in varne naložbe v časih gospodarske negotovosti.

V naložbenem portfelju služi kot stabilizator, saj ima nizko korelacijo z drugimi finančnimi sredstvi, kot so delnice in obveznice. To pomeni, da se cena zlata običajno obnaša drugače kot cene drugih sredstev, kar pomaga zmanjšati skupno tveganje portfelja.

Zakaj se vlagatelji obrnejo k naložbenemu zlatu v časih inflacije?

Vlagatelji kot naložbeno sredstvo najraje izberejo zlato v časih inflacije, ker zlato ohranja svojo vrednost bolje kot valute. Medtem ko vrednost denarja pada zaradi povečane ponudbe denarja in rastočih cen, zlato pogosto pridobiva na vrednosti. Zgodovina kaže, da so cene zlata pogosto rasle v obdobjih visoke inflacije.

Kako naložbeno zlato prispeva k diverzifikaciji naložb?

Diverzifikacija je ključna strategija pri upravljanju tveganja. Vlaganje v zlato prispeva k diverzifikaciji portfelja zaradi svoje edinstvene lastnosti - nizke korelacije z drugimi sredstvi. To pomeni, da se cena zlata ne giblje vedno v enaki smeri kot cene delnic ali obveznic, kar pomaga zmanjšati tveganje celotnega portfelja.

Kako se odločiti za vlaganje v naložbeno zlato?

Odločitev za vlaganje v zlato kot naložbo zahteva premislek. Vabimo vas na brezplačen posvet z našim strokovnjakom. 

Pošljite nam sporočilo in odgovoril vam bomo v najkrajšem možnem času

Glavne prednosti vlaganja v naložbeno zlato v primerjavi z drugimi oblikami naložb

Sedem ključnih razlogov zakaj investirati v zlato

  1. Ohranjanje vrednosti
  2. Diverzifikacija
  3. Nizka korelacija
  4. Zaščita pred inflacijo
  5. Omejena ponudba
  6. Likvidnost
  7. Globalno priznanje

Ohranjanje vrednosti skozi čas

Eden izmed največjih razlogov naložbenega zlata je njegova sposobnost ohranjanja vrednosti skozi čas. Zlato ima dolgo zgodovino kot hranilec vrednosti, saj ga ljudje uporabljajo kot obliko denarja in shranjevanje bogastva že tisočletja. Nasprotno pa valute, kot je evro ali ameriški dolar, izgubljajo vrednost zaradi inflacije in drugih gospodarskih dejavnikov.

Če bi leta 1970 hranili 1000 ameriških dolarjev, bi danes njihova kupna moč zaradi inflacije precej upadla. Vendar pa bi enaka vrednost v zlatu ohranila ali celo povečala svojo vrednost. Na primer, leta 1970 je bila cena za unčo zlata približno 35 USD. Danes je cena za unčo zlata več kot 1800 USD, kar pomeni znatno povečanje vrednosti.

Diverzifikacija portfelja in donosnost zlata

Diverzifikacija je ključna za zmanjšanje tveganja v vašem naložbenem portfelju. Pametni vlagatelji se zavedajo, da je razpršitev naložbenega protfelja oziroma diverzifikacija najbolj smotrna strategija obvladovanja tveganja. Obenem pa ima zlato to prednost, da sta nakup in prodaja naložbenega zlata tako za fizične kot za pravne osebe v celoti neobdavčena.

Nizka korelacija z drugimi finančnimi sredstvi

Zlato ima nizko korelacijo z drugimi finančnimi sredstvi, kot so delnice in obveznice. To pomeni, da se vrednost zlata običajno ne premika v skladu s trgi delnic ali obveznic, kar pomaga zaščititi portfelj pred večjimi izgubami. Med finančno krizo leta 2008 so se cene delnic po vsem svetu močno znižale, medtem ko se je cena zlata povečala. To pomeni, da so vlagatelji, ki so imeli del svojih sredstev v zlatu, utrpeli manjše izgube ali pa so celo ustvarili dobiček.

Zaščita pred politično in gospodarsko negotovostjo

Zlato je pogosto imenovano "varna naložba" zaradi svoje sposobnosti ohranjanja vrednosti med politično in gospodarsko negotovostjo. V obdobjih vojn, gospodarskih kriz ali drugih velikih globalnih dogodkov, ko se vlagatelji soočajo z veliko negotovostjo glede prihodnosti, se povpraševanje po zlatu običajno poveča.

Med pandemijo COVID-19 leta 2020 so številni vlagatelji iskali varna zatočišča za svoja sredstva. Cena zlata se je med tem obdobjem znatno zvišala, saj so vlagatelji preusmerili svoja sredstva v zlato kot obliko zaščite pred gospodarsko negotovostjo.

Omejena ponudba zlata v obtoku

Ponudba zlata je omejena, kar prispeva k njegovi dolgoročni vrednosti. Rudarjenje zlata je dolgotrajen in drag proces, poleg tega pa so naravna nahajališča zlata omejena. Zaradi tega je rast ponudbe zlata počasnejša v primerjavi z rastjo denarne mase pri valutah, kar pomeni manjšo možnost devalvacije.

Medtem ko centralne banke lahko tiskajo več denarja, kar povečuje ponudbo denarja in s tem spodbuja inflacijo, je količina novo izkopanega zlata vsako leto relativno konstantna. To pomeni, da bo povpraševanje po zlatu verjetno presegalo ponudbo, kar bo dolgoročno podpiralo njegovo ceno.

Likvidnost 

Zlato je izjemno likvidno sredstvo, kar pomeni, da ga je mogoče hitro in enostavno pretvoriti v gotovino kjerkoli na svetu po trenutnih tržnih cenah.

Če se znajdete v situaciji, kjer potrebujete gotovino, lahko svoje zlate palice ali kovance hitro prodate. To vam omogoča fleksibilnost in dostopnost do vaših sredstev kadarkoli in kjerkoli.

Globalno priznanje

Zlato ima univerzalno priznano vrednost in je sprejeto povsod po svetu. Zaradi svoje zgodovinske in kulturne vrednosti ter široke uporabe je zlato vedno cenjeno sredstvo, kar pomeni, da ga lahko prodajate in kupujete na vseh večjih trgih po svetu. 

Kako naložbeno zlato vpliva na vaše finančno varčevanje?

Zaradi svoje sposobnosti ohranjanja vrednosti lahko zlato deluje kot zaščita pred izgubo kupne moči vašega denarja in pomaga pri dolgoročnem finančnem varčevanju. Prav tako lahko služi kot varnost v primeru finančnih kriz ali drugih nepredvidenih dogodkov.