Srebro je denar že več tisoč let

Ne samo zlato, tudi srebro je tisočletja ohranjalo vlogo denarja.
Prvotno naj bi ga kot denar začeli uporabljati Lidijci 600 let pr. n. št. Kot denar naj bi ga uporabljali še pred zlatom.

Zaradi svojih nepogrešljivih in unikatnih značilnosti je danes za industrijo najbolj pomembna kovina na svetu. Gledano iz stališča surovin pa po pomembnosti zaseda drugo mesto v svetu, takoj za nafto.

Ravno zaradi specifičnih lastnosti, ki jih ni moč najti v drugih kovinah, je s strani Evropske komisije, uvrščeno med 14 najbolj pomembnih strateških kovin, potrebnih za razvoj in napredek gospodarstva. 

Zakaj je srebro tako pomembno?

Srebro je mehka, bela in svetlikajoča se plemenita kovina ima najvišjo električno in toplotno prevodnost kot tudi odbojnost izmed vseh obstoječih kovin.

 • srebro se je kot denar uporabljal več tisoč let (v starem Egiptu je bil zaradi redkosti dragocenejši od zlata). V kriznih časih je vedno predstavljalo varno
  naložbeno prebežališče
 • zaloga srebra se zmanjšuje in je premajhna za vse večje potrebe trga tako da je srebro ena najbolj zaželenih industrijskih kovin
 • povpraševanje po srebru je ekstremno naraslo zaradi prehoda od fosilnih goriv v zeleno brezogljično družbo (sončni paneli) prehod na elekromobilnost: srebrnoionske baterije, izdelava čipov v elektroniki, ...
 • razmerje med ceno zlata in srebra se zmanjšuje (v l.1991 je bilo 1:100, sedaj je 1:76)

Srebrni in bimetalni standard

Še pred zlatim standardom smo poznali srebrni standard. Kovanci, ki so bili kovani iz srebra so določali bogastvo določenega imperija. Ne samo Lidijci, tudi Perzijci, Bizantinsko cesarstvo in Arabci so uporabljali srebro za izmenjavo za dobrine. Bolj kot zlato so srebro uporabljali na Kitajskem, v Indiji in Mehiki.

V Evropi se je pod imenom bimetalni standard uporabljalo srebro in zlato kot monetarni sistem. Obe kovini naj bi status valute vzdrževali med 13. in 18. stoletjem. Pozneje se je v Evropi in ZDA srebro umaknilo iz monetarnega sistema in ostalo je samo še zlato.

Industrijski pomeni

 • NAJBOLJŠI PREVODNIK ELEKTRIKE
 • NAJBOLJŠI TOPLOTNI PREVODNIK
 • NAJBOLJŠI ODBOJNIK SVETLOBE
 • DRUGA NAJBOLJŠA KOVINA ZA OBDELOVANJE
 • KATALIZATOR V KEMIČNI INDUSTRIJI
 • NARAVNI ANTIBIOTIK


Za srebro je registriranih več kot 1.300 patentov. Uporabljajo ga v več kot 42.000 produktih.

POMANJKANJE SREBRA

Zaradi vse večjih potreb v industriji je srebro postalo redka kovina
Pri World Business Council for Sustainable Development (WPCSD) so v poročilu z naslovom Izčrpavanje in dolgoročna razpoložljivost rudnin leta 2011 že namignili na vse večje potrebe po srebru. Podobno problematiko z izračuni je izpostavil tudi David Roper v lastnem poročilu z naslovom Izčrpavanje plemenitih kovin. Po njegovi oceni naj bi takrat obstajalo 18,3 milijarde unč (unča = 31,1035 g) srebra oz. 570.000 ton na voljo za izkop.

Od takrat je minilo 10 let, srebra pa se v povprečju nakoplje 25.000 ton na letni ravni. Po preračunih Roperja naj bi potem dejansko porabili vire srebra do leta 2028.

Nič na svetu nima tako visokega potenciala rasti kot jo ima srebro.
Theodore Butler, finančni analitik

NALOŽBENO SREBRO...STRATEŠKO POMEMBNA INVESTICIJA

Ključni razlogi, zakaj se večina odloči za naložbeno srebro

1. Nudi zaščito pred inflacijo.

2. Ohranja realno vrednost premoženja.

3. Povečevanje povpraševanja s strani industrije.

4. Zgodovinsko gledano je imelo veliko višje donose v primerjavi z zlatom.

5. Naj bi ga bilo le še za dobrih 10 let.

6. V industriji ga v posamezen produkt umestijo zelo malo, kar pomeni, da ga skoraj ni možno reciklirati (je za vedno porabljeno).
Za več informacij o naložbenem srebru stopite v stik z nami na brezplačni telefonski številki.