Zlati standard - sistem pravičnosti

11.2.2015

»Pred kratim je FED objavil enostaven opis zlatega standarda in pomen slednjega, ki so ga vzdrževali med leti 1913 in 1971. Ukinil ga je predsednik Nixon, leta 1971, z namenom, da bi se lahko natisnilo več denarja, ki so ga ZDA potrebovale za takratne vojne (neuradno); uradna razlaga naj bi bila, da se določi fiksen tečaj in prepreči manipulacije na trg,« pravi avtor članka.

Sistem »Zlati standard« je zelo enostaven. Bistvo sistema je, da vrednost določene valute vzdržuješ v razmerju z določeno količino zlata. V preteklosti je bila tako vrednost 1 dolarja enakomerna 1/20 unče zlata (1/20 od 31,1035 grama zlata). Sedaj je za 1 unčo zlata potrebnih več kot 1.000 $ (razmislek: koliko se je razvrednotil dolar?).

Danes to razmerje določamo na podoben način, le da smo izključili nekaj, kar obstaja v omejenih količinah. To je zlato. Sedaj to počnemo s svetovnimi valutami za katere pa vemo kako stojijo. Avtor članka je naštel več kot 50 držav, ki za določanje vrednosti lastne valute uporabljajo evro valuto.

»Ko enkrat razumemo kaj pravzaprav ‘Zlati standard’ je, hkrati razumemo kaj ‘Zlati standard’ ni. Ker gre za politiko fiksne vrednosti, ne upoštevamo uvoza in izvoza, saj je vrednost zlata enaka po vsem svetu ne glede na to koliko se ga dejansko uvozi.
Skratka, v kolikor želimo ustvariti alternativo današnji norosti »plavajočih« denarnih valut, moramo imeti o tem trdne in načelne temelje.

Vir: Bullion Vault