Zlati standard se je končal pred 50 leti

29.1.2021

Zlati standard se je končal pred 50 leti. Ameriški dolg je od takrat eksplodiral. Letos mineva 50. obletnica konca zlatega standarda v ZDA.

Letos mineva 50. obletnica konca zlatega standarda v ZDA. Avgusta 1971. leta je predsednik Richard Nixon uradno razdvojil ameriški dolar od zlata. Dolar je čez noč postal prosto plavajoča valuta, merljiva le s primerjavo z drugimi svetovnimi valutami.

Pa vendar so še vedno obstajale omejitve zasebnega lastništva zlatih kovancev, palic in podobnega. Šele predsednik Gerald Ford je decembra leta 1974 podpisal zakon, da lahko Američani prvič po več kot 40. letih svobodno kupujejo in trgujejo plemenite kovine.

Posledično se je zgodilo veliko. Ker cena zlata ni bila več fiksna, je zlato eksplodiralo za 385% od konca leta 1974 do 1980, ko je kovina dosegla 850 USD za unčo, ZDA pa so se spopadale z zgodovinsko stopnjo inflacije.

V zadnjih 50. letih se je zlato povečalo za več kot 46-krat, z letno stopnjo rasti (CAGR) približno 8%.

Možnost prostega trgovanja z zlatom je bila očitno dobra za vlagatelje. Danes je zlato eno najbolj likvidnih sredstev na svetu, njegov dnevni obseg znaša več kot 145 milijard dolarjev, po podatkih Svetovnega sveta za zlato (WGC). Bolje trgujejo samo še S&P 500 in ameriške zakladnice, vendar ne veliko.

Vir: forbes.com

Več v nadaljevanju članka >>>