Spet več negotovosti ob zavedanju, da boj z inflacijo še ni končan

17.8.2023

Indeks Nasdaq prvič letos v nizu dveh zaporednih negativnih tednov.

Delniški trgi so izgubili zalet, korekcija je opazna predvsem pri tehnološkem sektorju. Inflacija na letni ravni se je v ZDA prvič po 12 mesecih obrnila navzgor, donosnost 10-letne obveznice je kar precej presegla štiri odstotke.

V prvi polovici tedna je odmevala novica, da je agencija Moody’s znižala tudi bonitetne ocene nekaterim ameriškim bankam ter napovedala morebitno znižanje bonitetne ocene pomembnejšim igralcem na Wall Streetu: “Analitiki Moody’sa opozarjajo na rastoče tveganje zaradi obrestnih mer in zmožnosti za upravljanje obveznosti, ki vplivajo na likvidnost finančnih ustanov. Prav tako napovedujejo blago recesijo v ZDA v začetku leta 2024.

Čeprav se zdi, da tudi to ne bo imelo pomembnega vpliva, je še vedno smotrno ostati previden, je pa treba najprej videti, kako bodo znižane bonitetne ocene vplivala na poslovanje in zaupanje vlagateljev v teh bankah in kako se lahko banke pripravijo na napovedano blago recesijo v začetku leta 2024 oziroma kakšni so možni scenariji za finančni sektor,” dodaja Todurov, ki v bližnji prihodnosti ne pričakuje nadpovprečnih donosov.

Vir: rtvslo.si

Več v nadaljevanju članka >>>