Razprodaja na vseh koncih, preplah tudi na kriptotržišču

16.5.2022

Tridnevna razprodaja delnic v New Yorku, ki je tehnološkim velikanom “odnesla” bilijon dolarjev in tudi bitcoin poslala pod 30 tisoč dolarjev, se je v torek ustavila, a je bil odboj precej medel.

Skoraj dve tretjini vlagateljev črnogledih

Vse se vrti okrog inflacije in ugibanj, kako se bo odzvala ameriška centralna banka. Fed naj bi v naslednjih dveh letih in pol bilančno vsoto z 9 bilijonov znižal na 6,3 bilijona, kar je močneje od pričakovanj.

Obrestna mera, ki je trenutno v razponu med 0,75 in 1,0 odstotka, naj bi bila konec letošnjega leta že nad tremi odstotki. Pri ECB-ju bi se lahko prvi dvig obresti zgodil že poleti. Vse več analitikov meni, da Fedu ne bo uspelo doseči mehkega pristanka gospodarstva, ampak bo nastopila recesija, v takšnih razmerah pa delniške trge ne čaka svetla prihodnost.

Po podatkih Ameriškega združenja malih vlagateljev je v zadnjem tednu aprila kar 59,2 odstotka zasebnih vlagateljev napovedalo, da bo delniški trg v naslednje pol leta nižje kot zdaj. Gre za najbolj pesimistične napovedi po marcu 2009.

Avtor / vir: rtvslo.si (https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/borzni-komentar/razprodaja-na-vseh-koncih-preplah-tudi-na-kriptotrziscu/626925)