Nervoza vse večja, Dow Jones pa že nižje kot na začetku leta

6.10.2023

Aktualno dogajanje na obvezniških trgih nikogar ne pušča ravnodušnega. Če smo po lanski visoki rasti zahtevanih obvezniških donosnosti v prvi polovici letošnjega leta videli umiritev razmer, pa od poletja cene obveznic spet padajo, kar navzgor poganja njihovo zahtevano donosnost. Pri ameriški 10-letni obveznici je v torek presegla 4,80 odstotka (največ po 2007).

Fed pripravljen za ceno inflacije žrtvovati gospodarsko rast

Veliko trenutnih lastnikov ameriških desetletnih obveznic je prepričanih, da se bo zahtevana donosnost znižala na 3,0 do 3,5 odstotka, a v resnici gre ta proti petim odstotkom. Mnogi bodo še bolj nervozni in bodo prodajali obveznice. Le če se bo res povečala verjetnost recesije, bi lahko videli padec donosnosti, sicer pa verjetno ne,” pravijo analitiki.

Olja na ogenj je prilil Jamie Dimon iz banke JPMorgan, ki ne izključuje možnosti, da bi Fed svojo ključno obrestno mero privil vse do sedmih odstotkov, kar je največ po decembru 1990. V tem primeru bi, kot pravi Dimon, lahko samo upali, da bi se ameriško gospodarstvo izognilo hujši recesiji.

Fed torej hodi po robu in že nekaj časa je jasno, da je pripravljen za vrnitev inflacije v območje tik nad dvema odstotkoma gospodarstvo pahniti v recesijo, kar bi neizogibno prineslo tudi spremembe na trgu dela, ki je trenutno še v odlični kondiciji.

Vir: rtvslo.si

Več v nadaljevanju članka >>>