Negotovost poganja cene zlata višje kot kadarkoli

20.4.2023

Visoka volatilnost finančnih trgov in skrbi o stabilnosti ameriškega bančnega sistema so (nominalno) borzno vrednost zlata, ki velja za hranilca vrednosti in varno zavetišče za prihranke v turbulentnih časih, pognale na rekordno raven. Trenutna borzna vrednost je okoli dva tisoč dolarjev za unčo ali približno 60 tisoč evrov za kilogram. Kako radi po njem posežemo Slovenci?

Dolgoročno gledano se cena zlata giblje sinhrono s količino denarja v obtoku,” o gibanju borzne cene zlata pove Peter Slapšak, direktor šenčurskega podjetja Elementum, ki prodaja naložbeno zlato.

V zadnjih letih na to gibanje pomembno vpliva rastoče povpraševanje centralnih bank – lani so kupile rekordno količino zlata – ter investicijsko povpraševanje fizičnih oseb, pove. Slapšak pravi, da se je zanimanje povečalo po začetku pandemije covida-19, predvsem zaradi negotovosti, nizkih obrestnih mer v bankah in splošnega povečanja potrošnje, ki je bilo posledica ekspanzivne fiskalne in monetarne politike.

Zlato v Sloveniji kupujejo predvsem fizične osebe. Povpraševanje se tudi pri nas povečuje,” pravi Slapšak. Prodajna cena zlata je sestavljena iz borzne cene, ki ji prištejejo še strošek proizvodnje, kovnice, logistike, zavarovanj in marže trgovca.

Vir: n1info.si

Več v nadaljevanju članka >>>