Konec negativne obrestne mere: ECB bo julija in septembra dvignil obrestne mere

26.5.2022

Inflacija v območju z evrom je aprila na letni ravni znašala 7,4 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) je pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere, je sporočila predsednica ECB-ja Christine Lagarde.

Pričakujem, da se bodo neto nakupi v okviru programa nakupov obveznic končali na začetku tretjega četrtletja,” je zapisala in potrdila konec programa nakupa obveznic in prvi korak, ki bi omogočal dvig obrestnih mer. “To bi nam skladno z našo prihodnjo usmeritvijo omogočilo dvig obrestne mere na julijskem srečanju. Glede na trenutne napovedi bo do konca tretjega četrtletja najverjetneje konec z negativno obrestno mero,” je sporočila predsednica ECB-ja.

Prvi dvig bi bil sicer prvi v več kot desetletju in bi pomenil dvig z rekordno nizke ravni, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Da bi obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti, ki je trenutno pri -0,5 odstotka, do konca tretjega četrtletja izšla iz negativnega območja, pa bo morala banka do takrat obrestne mere dvigniti vsaj dvakrat za 0,25 odstotke točke.

Avtor / vir: rtvslo.si (https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/konec-negativne-obrestne-mere-ecb-bo-julija-in-septembra-dvignil-obrestne-mere/628356)