IMF: Vojna med Izraelom in Hamasom novo breme za svetovno gospodarstvo

19.10.2023

Na letnem zasedanju Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke so poudarili, da vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas predstavlja novo breme za svetovno gospodarstvo, ki se tudi sicer spopada s skromno rastjo.

Izvršna direktorica IMF-a Kristalina Georgieva je poudarila, da oktobrsko poročilo o svetovnih gospodarskih napovedih, ki so ga predstavili ta teden in pripravili pred izbruhom konflikta, že tako kaže na šibko gospodarsko rast.

Spopadamo se s hudimi pretresi, ki po novem za svet, ki ga slabita šibka gospodarska rast in gospodarska razdrobljenost, postajajo nova realnost,” je dejala Georgieva.

Poudarila je, da je še prezgodaj ocenjevati vpliv konflikta na gospodarstvo, v vsakem primeru pa gre za novo obremenitev že tako prizadetega svetovnega gospodarstva. IMF je sicer ohranil napoved svetovne gospodarske rasti v tem letu pri treh odstotkih, medtem ko jo je za prihodnje leto znižal za 0,1 odstotne točke, na 2,9 odstotka.

IMF sicer pozorno spremlja dogajanje na Bližnjem vzhodu in njegov vpliv na naftni trg. Glavni ekonomist pri IMF-u Pierre-Olivier Gourinchas je v torek dejal, da bi po njihovih analizah 10-odstotno zvišanje cen nafte lahko zmanjšalo svetovno gospodarsko rast za 0,15 odstotne točke in zvišalo inflacijo za 0,4 odstotne točke.

Vir: rtvslo.si

Več v nadaljevanju članka >>>