Državni dolg ZDA je dosegel rekordnih 34 bilijonov dolarjev

29.2.2024

Državni dolg ZDA je dosegel rekordnih 34 bilijonov dolarjev, medtem ko se kongres pripravlja na boj za financiranje

Državni dolg ZDA je dosegel rekordnih 34 bilijonov dolarjev, medtem ko se kongres pripravlja na boj za financiranje
Bruto državni dolg zvezne vlade je presegel 34 bilijonov dolarjev, kar je rekordna vrednost, ki napoveduje prihajajoče politične in gospodarske izzive za izboljšanje bilance stanja Amerike v prihodnjih letih.
Tuji kupci ameriškega dolga - kot so Kitajska, Japonska, Južna Koreja in evropske države - so že zmanjšali svoje imetje državnih obveznic.

"Če pogledamo naprej, bo dolg še naprej skokovito naraščal, saj ministrstvo za finance pričakuje, da si bo do konca marca izposodilo še skoraj 1 bilijon dolarjev," je dejal izvršni direktor fundacije Peterson Michael Peterson. »Povečanje bilijonov in bilijonov dolga, leto za letom, bi moralo biti utripajoče rdeče opozorilo za vsakega oblikovalca politike, ki mu je mar za prihodnost naše države.

»To bi lahko pomenilo skoke obrestnih mer, lahko bi pomenilo recesijo, ki vodi v veliko večjo brezposelnost. Lahko bi privedlo do novega izbruha inflacije ali nenavadnega dogajanja s potrošniškimi cenami – kar nekaj je stvari, ki smo jih doživeli v zadnjih nekaj letih,« je dejal.

Vir: apnews.com

Več v nadaljevanju članka >>>