Ameriški dolar je postal tako ogrožen, da centralne banke grabijo politično nevtralno zlato

15.5.2024

Cene zlata so v zadnjem času močno zrasle zaradi močnega nakupovanja s strani centralnih bank – signal, da se na plemenito kovino vedno bolj gleda kot na geopolitično varovanje pred tveganjem.

"Po letih pretresov - vključno s pandemijo COVID-19 in rusko invazijo na Ukrajino - države ponovno ocenjujejo svoje trgovinske partnerje na podlagi skrbi glede gospodarske in nacionalne varnosti," je dejala Gita Gopinath, namestnica generalnega direktorja IMF.

Predvsem nekatere države ponovno razmišljajo o svoji veliki odvisnosti od ameriškega dolarja v svojih mednarodnih transakcijah in deviznih rezervah, je dejala.

Povpraševanje po zlatu se je povečalo, ker se nanj gleda kot na "politično nevtralno varno sredstvo, ki ga je mogoče shraniti doma in ga zaščititi pred sankcijami ali zasegom," je dejal Gopinath.

Centralne banke so v letih 2022 in 2023 predstavljale eno četrtino povpraševanja po zlatu, saj so institucije vsako leto kupile več kot 1000 ton zlata, poroča Svetovni svet za zlato v nedavnem poročilu.

Vir: businessinsider.com

Več v nadaljevanju članka >>>