Plemenite kovine lahko naročite na več načinov:

Preko spletne trgovine

Osebno na sedežu podjetja ali

Preko pogodbenega partnerja (premoženjskega svetovalca)

Prodajne cene plemenitih kovin lahko spremljate v naši spletni trgovini, kjer se cene osvežujejo na 1 minuto. Prodajna cena v trgovini je končna cena (borzna cena + pribitek stroška kovnice, transporta itd.)

Za odkupne cene predlagamo, da nas pokličete. Cene se določajo glede na trenutno borzno ceno. Umicore naložbene palice odkupujemo 1 % pod borzno ceno, ostale kovnice s stausom “good delivery” odkupujemo najmanj 2 % pod borzno ceno.

PREKO SPLETNE TRGOVINE (cena se osvežuje na 1 minuto):

Opravite registracijo

Dodajte izdelek v košarico

Nadaljujete na blagajno

Označite, če želite blago prejeti po pošti kot vrednostno pošiljko (se odloči večina ljudi) ali ga prevzeti na sedežu podjetja.

Ob potrjenem naročilu dobite avtomatski email z navodili za nakazilo

Blago vam pošljemo po pošti kot vrednostno pošiljko (glede na prakso v roku dveh delovnih dneh)

 

NA SEDEŽU PODJETJA:

Stopite v stik z nami (oglasite se na sedežu podjetja ali nas pokličite)

Posredujemo vam prodajno ceno, ki je vezana na trenutno borzno z vključenimi pribitki

Skupaj izpolnimo naročilnico

Isti dan ali v roku 24 ur je potrebno nakazati sredstva na naš račun (zaveden na naročilnici)

V primeru, da blaga ni na zalogi vam posredujemo informacijo o dobavi blaga (lahko se odločite za osebni prevzem ali pošiljanje po pošti)

 

PREKO POGODBENEGA SVETOVALCA
Ob prvem svetovanju postane vaš osebni svetovalec in vam posreduje dodatne informacije o trenutni gospodarski, finančni situaciji ter trgu plemenitih kovin; vam svetuje glede nakupa in optimizacije nakupnih stroškov

 

Stopite v stik s pogodbenim svetovalcem

Pogodbeni partner pridobi ceno s klicem na podjetje Elementum, ki vam jo posreduje naprej

Ceno, ki je dana iz strani podjetja Elementum držimo 5 minut

Ob potrditvi cene iz vaše strani s pogodbenim partnerjem izpolnita naročilnico

Isti dan ali v roku 24 ur je potrebno nakazati sredstva na naš račun (zaveden na naročilnici)

V primeru, da blaga ni na zalogi vam posredujemo informacijo o dobavi blaga (lahko se odločite za osebni prevzem ali pošiljanje po pošti)

Trguje se na osnovi trenutne borzne cene, ki jo je potrebno po vašem potrjenem naročilu potrditi tudi v kovnici. Po potrditvi naročene količine naložbenih palic in njihovih cen v kovnici, preklic naročila zato ni več mogoč.

V SPLETNI TRGOVINI:

Ob potrjenem naročilu boste avtomatsko na vaš email naslov prejeli podatke za nakazilo. Opravite ga še isti dan ali v roku 24 ur.

NA SEDEŽU PODJETJA ALI S POGODBENIM PARTNERJEM
Ob potrditvi cene opravite nakazilo znotraj istega dneva ali najmanj v roku 24 ur na račun, zaveden na naročilnici. Nakup plemenitih kovin z gotovino ni mogoč.

V SPLETNI TRGOVINI:

Artikli, ki niso na zalogi v spletni trgovini, so označeni z “dobavljivo po dogovoru”. Običajen rok dobave teh artiklov je do 7 delovnih dni. Cena se fiksira v trenutku naročila. V primeru, da je rok dobave daljši, je stranka na to dodatno obveščena. Vse kar je navedeno v spletni trgovini z “na zalo” je na zalogi. Za te artikle je rok dobave načeloma v dveh delovnih dneh od prejema nakazila.

OPRAVLJENO NAROČILO NA SEDEŽU PODJETJA ALI S POGODBENIM PARTNERJEM
Za poizvedbo o dobavi posameznih artiklov nas pokličite. V kolikor plemenite kovine naročite osebno na sedežu podjetja vam informacijo podamo ob naročilu.

Prodajna cena vključuje določene pribitke na borzno ceno, ki med drugim zajemajo:

stroški kovnice,
stroški transporta,
stroški zavarovanja,
manipulativni stroški,
stroški poslovanja podjetja Elementum.

Odkupujemo palice s statusom “good delivery”. Naložbene palice kovnice Umicore, katere uradni zastopnik smo, odkupujemo 1% pod borzno ceno. Naložbene palice ostalih kovnic s statusom “good delivery” odkupujemo najmanj 2% pod borzno ceno. Zlato in srebro kovnic, ki niso navedene na seznamu »good delivery« združenja London Bullion Market Association, odkupujemo kot lom, kar lahko pomeni tudi do 20% nižjo odkupno ceno.
Obstaja veliko različnih portalov v angleškem jeziku, kjer lahko spremljate borzne cene. Prav tako jih imamo objavljene na naši spletni strani pod rubriko “Borzne cene”.
PRIPOROČILO

Priporočamo vam, da zaradi zagotavljanja likvidnosti in doseganja optimalnih odkupnih vrednosti, investirate samo v naložbene palice s statusom “good delivery”. V podjetju Elementum smo uradni zastopnik kovnice Umicore, ki ima najdaljši »good delivery« status v Evropi, neprekinjeno že od leta 1930 za zlato in od leta 1935 za srebro.

PRIBITKI NA POSAMEZNO NALOŽBENO PALICO

Priporočamo vam tudi, da do mase enega kilograma pri zlatu naložbeni znesek razdelite med različne velikosti naložbenih palic. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da manjše kot so naložbene palice, višji so nakupni stroški. Glede na podcenjenost naložbenega srebra je vredno razmisliti o tem, da del premoženja investirate tudi v to plemenito kovino ob hkratnem zavedanju, da so nihaji pri srebru predvidoma večji kot pri zlatu. Tako je tudi priporočljiva doba investicije pri srebru daljša kot pri zlatu.

Nakup manjših naložbenih palic je povezan tudi z večjimi stroški kovnice. Za optimizacijo nakupnih stroškov vam priporočamo investicijo v večje palice, vendar hkrati pazite na razpršenost (različne enote). Pri zlatu tako priporočamo nakup vsaj 31,1035 g (unče zlata), pri srebru pa vsaj 1000 g palico.

Za mesečno kupovanje zlata in srebra priporočamo nakupe preko produkta Aurora ali Agenda Premium. Več informacij najdete na naši spletni strani. Pred začetkom varčevanja vam predlagamo osebni stik s svetovalcem, ker boste tako lahko kar najbolje optimirali vaše mesečne nakupe plemenitih kovin.

Obe plemeniti kovini v fizični obliki sta po trenutni zakonodaji oproščeni davka na dobiček.

Pri naložbenem srebru je potrebno ob nakupu plačati 22 % DDV. Pri zlatu ne.
Informativna prodajna cena s strani podjetja Elementum pri srebru že vključuje DDV.

Od leta 2010 v podjetju Elementum strankam omogočamo možnost nakupa srebra brez DDV-ja, ki je shranjeno v brezcarinskem skladišču v Švici. Nakup je primeren tako za enkratne kot tudi mesečne zneske.

Na trgu najdemo ogromno različnih zlatih in srebrnih palic kot tudi zlatnikov in srebrnikov. Za “naložbeno” srebrno ali zlato palico v svetovnem merilu poimenujemo tiste palice, ki imajo status dobre dobave (“good delivery”), saj s tem statusom kovnica kot tudi palice ustrezajo določenim strogim in visoko postavljenim standardom.

Ko se odločate za nakup naložbenega zlata, predlagamo, da vedno izberete zlato čistine 999,9/1000. Naložbeno srebro naj bo čistine 999/1000. Tako si zagotovite transparenten nakup in odkup vaše naložbe.

Tovrstne palice vam v primeru odprodaje omogočajo tudi najboljšo ceno.

V lastništvo prejmete naložbene palice kovnice Umicore z najstarejšim statusom dobre dobave (“good delivery”) v Evropi.

Ker nismo samo trgovina, temveč skupaj z našimi pogodbenimi svetovalci skrbimo za splošno finančno osveščanje in informiranje.

Sedem let smo za namen informiranja in osveščanja organizirali največji dogodek o investiranju v plemenite kovine in surovine “Kongres plemenitih kovin in surovin”, kjer so predavali tudi mednarodno najbolj priznani finančni analitiki ter poznavalci naložbenega trga zlata in srebra.

Organiziramo več različnih, manjših dogodkov, kjer se dotanemo tematike optimizacije in razpršitve premženja v povezavi z nepremičninskim sektorjem, pokojninami in gospodarstvom na splošno.

Omogočamo vam dostop do ključnih tržnih informacij preko našega pogodbenega partnerja (vašega svetovalca) tudi izven delovnega časa podjetja Elementum.

Imamo široko paleto produktov in storitev (naročilo preko spletne trgovine, varčevalni produkti, kjer varčujete z manjšimi zneski, nakup in hramba plemenitih kovin v brezcarinskem skladišču, on-line dostop do vašega portfelja v Švici).

Informiranje brez naročila plemenitih kovin si lahko zagotovite z nakupom ene izmed knjig, ki so izšle pod našim okriljem.

Tedensko vam pošiljamo Plemenite novice na vaš elektronski email, kjer povzamemo ključno informacije.

Darilo, primerno za vsakega državljana je “Prvi slovenski naložbeni srebrnik Prešeren”, ki smo ga Sloveniji prvič predstavili leta 2009.

Status “good delivery” prejmejo kovnice, ki proizvajajo zlate in srebrne naložbene palice, ki ustrezajo visokim kriterijem, določenim s strani LBMA organizacije (zgodovina kovnice, likvidnost, starost kovnice, čistina zlata in srebra ipd.). Iz tega razloga se pogosto uporablja tudi izraz “good delivery palice”, saj se pod drobnogled poleg kovnice vzame zlato in srebro, ki prejme ta status pod okriljem svoje kovnice. Kovnice, ki imajo status “good delivery” so navedene na spletni povezavi organizacije LBMA .

Več o good delivery statusu si lahko preberete na naši spletni strani pod rubriko “Good delivery standard”.

V obe plemeniti kovini je priporočljivo vlagati na srednje in daljše obdobje.

Pri obeh naložbenih kovinah priporočamo naložbeno dobo najmanj tri leta. Zaradi stroškovne neučinkovitosti in zato, ker naložba v plemenite kovine predstavlja zavarovanje premoženja pred upadom realne kupne moči vam svetujemo, da se izogibate večkratnim prodajam in nakupom (špekulativnem trgovanju) plemenitih kovin v fizični obliki.

Hrambo plemenitih kovin si lahko uredite sami z najemom bančnega sefa ali preko podjetja Elementum. Plemenite kovine vam hranimo v sefih, ki niso nameščeni znotraj bančnih institucij. Za vas hranimo zlate palice od 150 gramov naprej, za srebro od 5000 gramov naprej. Storitev je brezplačna.

Za varčevalne produkte (Aurora, Agenda in Agenda Premium) vaše blago hranimo v brezcarinskem skladišču v Švici. Pri nakupu srebra ste na takšen način oproščeni plačila DDV-ja.

Davčni zavezanec mora postopati v skladu z Zakonom o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) v primerih, ko pri nabavi oziroma prodaji blaga oziroma storitev nastopa kot davčni zavezanec, torej v okviru svoje dejavnosti. Pravico do odbitka vstopnega davka je zato mogoče priznati le davčnemu zavezancu, ki mu je bil DDV zaračunan v zvezi z nabavami blaga in storitev, ki so mu jih opravili drugi davčni zavezanci kot davčnemu zavezancu in če je nabavljeno blago oziroma storitve uporabil oziroma jih namerava uporabiti za opravljanje svojih obdavčenih transakcij oziroma zakonsko točno določenih oproščenih transakcij. V primeru, ko davčni zavezanec nabavi blago, za katerega se ne more šteti, da ga opravi v okviru svoje dejavnosti, in zato nima pravice do odbitka vstopnega davka, tudi pri ponovni prodaji tega blaga ne nastopa kot davčni zavezanec in zato obveznost za obračun DDV ne nastane.

Vir: DURS

Da, vendar vam priporočamo, da pridobite več informacij o družbi, ki vam ponuja prodajo plemenitih kovin preko spleta. V zadnjem času se je namreč pojavilo ogromno novih “spletnih” ponudnikov, med katerimi lahko najdete tudi takšne, pri katerih je vprašljiva dobava plemenitih kovin. Pri »zelo ugodni« nakupni ceni bodite posebej pozorni na čistino, maso in izvor naložbene palice (lahko gre za ponaredek ali odtujeno blago). Pomembno je, da ima ponudnik plemenitih kovin direkten stik s kovnico, le tako si zagotovite najboljšo storitev nakupa kot tudi odkupa.
Uradna institucija za preverjanje istovetnosti plemenitih kovin v Sloveniji je Urad RS za meroslovje, ki deluje pod okriljem Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Določene meritve čistine zlata in srebra vam lahko opravimo tudi v podjetju Elementum proti plačilu.

V primeru, da vašega vprašanja ne najdete med pogostimi vprašanji nas pokličite na brezplačno telefonsko številko.


Search elementum.si
Share:
Profiles:
Prikaži hitri meni